[FOTO] Zona rezidențială Juracek – un nou cartier în Reșița

 In Articole

Primăria Reșița a achiziționat recent 10 hectare de la TMK, pentru a construi locuințe, în jurul monumentului istoric Moara Juracek. Astfel, ambele maluri ale râului Bârzava din zona Stavila, vor avea o nouă înfățișare.

Pe malul drept, 8.5 hectare se află pe fosta platformă a Țiglăriei și a Fabricii de Refractare, iar pe malul stâng, 1.5 hectare pe locația Fabricii de Șamotă și a fierului vechi. Astfel, monumentul istoric Moara Juracek va deveni punctul central al noului cartier.

 

Fierul Vechi și Fabrica de Șamota vor face loc noilor locuințe sociale individuale, de tipul P+1/P+2, destinate în special persoanelor cu o situație materială delicată. Pe malul drept al Bârzvavei se va ridica un nou carter rezidențial. Aici vor fi construite blocuri ANL, case și duplexuri.

Principalele intervenții urbanistice în noul cartier au drept scop eliminarea disfuncționalităților și extinderea infrastructurii. Se vor amenaja mai multe spații verzi și o zonă verde de protecție a apelor, cu rol de culoar ecologic. Spații de joacă, locuri de parcare și mici centre comerciale au fost incluse în proiect.

Infrastructura rutieră va fi astfel gândită pentru a facilita accesul auto și pietonal în zonă. Centura Reșiței va fi legată de acest cartier printr-o nouă arteră.

 

Moara Johann Juracsek din Stavila este actualmente cea mai veche clădire din Reșita. A fost menționată prima dată într-o lucrare în 1871, însă apare şi pe două hărți mai vechi, din anii 1860. Pe baza lor, se poate considera că a fost ridicată în deceniul 1850-1860. Era o moară de mare productivitate, fiind înzestrată cu utilaje masive. Şi-a sistat activitatea în jurul anului 1900, când clientela s-a rărit. Treptat, încăperile de la parter şi de la cele două etaje au început să fie folosite ca locuințe.

Cartierul Juracek va fi gândit astfel încât să atragă tinerii în orașul de pe Bârzava. Municipalitatea lucrează în momentul de față la proiect, urmând ca până la sfârșitul acestui an să fie depus pentru finanțare.

Recommended Posts

Leave a Comment

Contact

Nu suntem în preajmă acum. Dar ne puteți trimite un e-mail și vă vom răspunde cât mai curând.

Not readable? Change text. captcha txt